Bitki wolowe ze swiezymi grzybami

Czy potrafi istnieć piękno lepszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie jasny i jedzący kotlet schabowy usmażony na nagroda i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, pragnie być właściwie roztłuczony - na tyle, by mięso było się delikatne, i po przysmażeniu kruche, a razem nie tak dużo, by kotlet nie był za cienki, inaczej podzieje na soczystości. Zarówno w wypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w dobrej grubości plasterki, a potem tłuc je tłuczkiem do mięsa, by zdobyło odpowiednią grubość i budowę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do ciała, którym będziemy mogli samodzielnie skontrolować jakość ubijanych kotletów. Jednak przy większej zawartości kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo jak stosujemy do nich ciało coś niższej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i to, gdy przyrządzamy kotlety w zakładach żywienia zbiorowego, albo na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością robi się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można łatwo opaść z sił, ponadto tłuczek do ciała jako narzędzie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego te, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w prawdziwej miary, albo z twardego mięsa, oszczędźmy sobie wartości i zainwestujmy w specjalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest zwykle dostępna w obsłudze - wystarczy włożyć do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast drugim otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na wszystkiej grubości mięsa. Jeśli chce nam, aby każde nasze steki były podzielone równomiernie, łatwo i chętnie, to nie ma lepszego rozwiązania, kiedy tylko kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie jest więc taki duży wydatek - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem prostym w obsłudze, w jedzeniu w czystości, oraz nie przesadnie kosztownym, kiedy umiało się zdawać.