Hurtownia miesa alba

Na gruncie Polski jest duża ilość hurtowni mięsa przejmujących się produkcją i sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami urządzonymi w chłodnie, co daje dostarczanie świeżego produktu w którekolwiek miejsce kraju. Mięso to niezwykłymi słowy konieczne do jedzenia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z dochodzącymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa decyduje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w końcach konsumpcyjnych, będących wynikiem chowu lub szukania w miejscu naturalnym.

Mięso rzadko bywa spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, jednak najczęściej jest wytwarzane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują dużą skalę produktów produkowanych głównie z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści z żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na białe i czerwone, jednak podział ten bynajmniej nie jest połączony z kolorem, tylko zwraca się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z kolei mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Świadczone przez hurtownie mięsa produkty pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w ludzkim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca lub nawet zawał. Ciało jest niewątpliwie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz zawiera wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce powstające z hurtowni ciała są również doskonałym źródłem żelaza w częstej diecie, jakie stanowi wysoko dużo przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.