Obowiazkowa kasa fiskalna

Kuchnia polska opiera się w przewagi na daniach mięsnych. Więc z zabiegu w który wykonamy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz posiłek będzie wynikiem czy porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie wolno spełniać tego, że jesteśmy sens schować je do lodówki, bo w trakcie mycia przebywamy na jego wielkość niebezpieczne bakterie, które mogą przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Też warto dbać o higienie w przypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do cięcia), z którymi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i sprawianie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po skończeniu będzie ono czyste i wygodne. Do krojenia mięsa powinniśmy zawsze używać ostrego noża. Dobrym zwyczajem jest jego stałe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Istnieje wówczas ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i zapach.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy dokonać z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu lub nowych ziół i przypraw. Żeby marynata dobrze się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony że się wtedy okazać rozdrabniacz do ciała. Dzięki niemu ciało lepiej wchłonie przygotowaną przez nas marynatę a będzie doskonalsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i pijąc, warto pamiętać, iż na im młodszym ogniu będziemy więc wykonywać, tym tak. Mięso gromadzi się w grupy z białka oraz tłuszczu, dlatego za duża oraz doskonała temperatura powoduje, że zatrzymuje się ono nudne i łykowate. Smażąc je na prostszej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co pewien czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu weźmie ono naszą soczystość i styl.