Pakowanie prozniowe tarnow

system erp sapNowy raport agencji IDC dotyczący rynku systemów księgowych ERP w Polsce | Systemy ERP | POLKAS

Próżniowe pakowanie żywności jest najzgodniejszym sposobem na zabezpieczenie jej przed zepsuciem. Z ostatniej technologie korzystają, zarówno, producenci, jak i gospodarstwa domowe. Można dać urządzenia do pakowania próżniowego, takie jak pakowarki próżniowe, które szczelnie zamykają artykuły w worku foliowym, czyli w zbiorniku do tego danym. Urządzenia te działają zgrzewy na ściany worka, jednocześnie usuwając powietrze z wnętrza opakowania.

Tak zapakowane artykuły żywnościowe, np. nabiał, mięso, wędliny, ryby, czy produkty garmażeryjne, mogą stanowić często dłużej przechowywane, zachowując przy tym typową wilgotność, konsystencję, smak i aromat, a tymczasem są zabezpieczone przed przedostaniem się do wnętrza opakowania powietrza, bakterii, czy pleśni.
Ze powodu na sposób działania, można wyodrębnić dwa sposoby pakowarek: komorową i bezkomorową (listwową).
Pakowarka komorowa, to narzędzie, w którego wnętrzu wydaje się worek wspólnie z produktem. Jej ogromną cechą jest regulowanie długości czasu odsysania powietrza, dzięki czemu wytwarza się powtarzalność procesu pakowania, też możliwość regulacji poziomu podciśnienia, co stanowi istotne przy pakowaniu delikatnych produktów. Zaletą istnieje oraz możliwość użycia w ciągu produkcji, bardzo tanich worków typu PA/PE, co zdecydowanie ogranicza koszty. Pakowarki komorowe, mogą mieć następujące funkcje, np. wypełniania opakowania gazem. Na rynku stanowi bogaty wybór pakowarek komorowych, co idzie na jej prawidłowy dobór, uzależniony od wielkości pakowanych produktów, ich charakterów, oraz wielkości. Poświęcone są, przede każdym, dla przetwórstwa spożywczego, gastronomii, oraz handlu.
W pakowarkach bezkomorowych, worek z danym wewnątrz produktem, uważa się na zewnątrz, oraz do środka, na listwę zgrzewającą, ubiera się koniec worka i dociska pokrywą. Do takiego pakowania wykorzystuje się worków, lub folii tzw. moletowanych, które dzięki tłoczonej strukturze, umożliwiają odessanie powietrza. Pakowarki listwowe zezwalają na pakowanie artykułów o innych kształtach, np. bardzo długa kiełbasa. Cechą jest również wiele mniejszy koszt zakupu niż pakowarek komorowych, natomiast wadą niższa wydajność i wyższe koszty eksploatacji, poprzez stosowanie droższych opakowań. Dane są specjalnie dla młodej gastronomii i gospodarstw domowych.