Produkcja czekolady schemat technologiczny

Czekolada stanowi jedynym z najbardziej atrakcyjnych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, kieruje się ją w moc możliwościach. W nieomal każdym sklepie można otrzymać wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Modna jest jednocześnie czekolada mleczna kiedy i gorzka. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym krokiem jej tworzenia jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której bierze się je bakterii. Kolejnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, natomiast w produktu tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie fakty są odpowiednio dozowane, w zależności od tegoż jaki produkt chce się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana dalej w toku automatycznym. Po przejściu tych procesów traktuje ona właściwość sypką, którą określa się prószem. Jest on budzony procesom konszowania. Do produkcji czekolady wskazane jest użycie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej wykorzystywane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu realizacji czekolady odnosi się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania dokonują się także na ciepło jak i na mokro. Proces konszowania na ciepło jest podstawowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji odbywa się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i jedyny połysk.