Wilk maszyna rozdrabniajaca

Każdy dom, przejmujący się przetwórstwem mięsa, ma wśród swoich maszyn słynnego wilka. Maszyna wilk rozdrabnia mięso i organizuje je do dalszej obróbki. Przyjrzyjmy się szczegółowo, w jaki metoda działa urządzenie, które są jego style oraz jako w skuteczny metoda czyścić maszynę, aby służyła bezawaryjnie przez lata.

 

Wilk nie różni się mocno od klasycznej maszynki do ciała, którą wielu Polaków wykorzystuje w znanych domach. Podstawowa różnica to zapewne kształt i wielu przerobowa, a dodatkowo lepsza konstrukcja i wsparcie elektromechaniczne (wiele domowych maszynek gra na “korbkę”). Obsługa dania nie jest niebezpieczna, należy mieć jednak pewne przeszkolenie z zakresu BHP oraz pozycji w przemyśle spożywczym. Drogie istnieje ponad przygotowanie stanowiska przez rozpoczęciem działalności.

Wilk układa się z kilku kluczowych elementów: gardzieli, do której dajemy mięso wraz z dodatkami; ślimaka, który sukcesywnie przesuwa rzecz do mielenia oraz zestawu tnącego, rozdrabniającego ciało i usuwającego je na zewnątrz, do podstawionego pojemnika. W prowadzeniu mięsa pomagają akcesoria: popychacz, nakrętka ryglująca czy antypoślizgowe nóżki.

Większość maszyn do mielenia mięsa typu wilk przygotowanych jest ze stali nierdzewnej. Wynika to z całych wymogów w zakresie obsługi maszyn w punktach garmażeryjnych. Stałe narażenie na wilgoć oraz leczenie innych substancji, w obecnym też soli, nie jest bez nacisku na mechanizmy maszyny. Wilki ze zwykli nierdzewnej myją się łatwo i bezawaryjnie proponują przez lata. Wystarczy woda oraz przyjazne środki czyszczące (uwaga – nie należy stosować kwasów), a wtedy – dokładne wysuszenie części. Włożony w maszynie ślimak napędzany jest poprzez zębatą przekładnię, i skończenie go oraz ze byliśmy nierdzewnej gwarantuje skuteczną pracę. Większość maszyn posiada zobowiązanie a w wypadku zaniku napięcia, też się wyłączają.

Wśród wilków przydatnych w przemysłowej obróbce garmażeryjnej, możemy wymienić trzy typy, ze względu na stopień skomplikowania budowy, i co za tym idzie – skuteczności mielenia. Wspomniany wysoce mechanizm, opierający się z trzech części, to gatunek podstawowy. Na placu przydatne są również wilki wzbogacone o szarpak, umożliwiający jeszcze skuteczniejsze rozdrobnienie mięsa. Trzeci spośród nich z zmianie ma również szarpak oraz dodatkowy nożyk i sitko.